Verzekeraar ASR moet zoveel mogelijk openheid geven over zijn schikkingen met klanten die een zogenoemde woekerpolis afsloten.

Dat zei minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) dinsdag. Hij vindt het niet nodig in te grijpen bij het bedrijf dat in handen is van de staat.

De bewindsman reageerde bij RTLZ op de eis van de Consumentenbond om actie te ondernemen. Bij ASR zou grote rechtsongelijkheid zijn ontstaan. De verzekeraar zou in het geheim tientallen klanten met een woekerpolis veel meer compensatie hebben betaald dan tienduizenden andere klanten met dezelfde verzekering.

“Ingrijpen is niet nodig”, aldus de minister. Hij benadrukt dat ASR schikkingen mag treffen. De bewindsman gaat er vanuit dat er bijzondere omstandigheden waren om met bepaalde personen speciale afspraken te maken. Maar ASR moet in schikkingen geen bepalingen van geheimhouding meer opnemen, vindt Dijsselbloem.

Proactief klanten benaderd

De kwestie speelt al langer. In september vorig jaar liet de Consumentenbond weten de gang van zaken bij ASR onacceptabel te vinden en het bedrijf daarop te zullen aanspreken. Toen werd al gezegd dat als ASR zelf geen actie zou ondernemen dat Dijsselbloem dat dan zou moeten doen. Ook werd al gedreigd met een gang naar de rechter. ASR is de voormalige verzekeringsdivisie van Fortis en sinds 2008 in handen van de Staat.

ASR heeft gezegd dat klanten afgelopen jaren proactief zijn benaderd voor oplossingen voor hun woekerpolis. Sommige klanten konden zich niet in de door ASR gekozen weg vinden. Met een aantal van hen werd in 2013 een individuele schikking overeengekomen. Hierbij werd rekening gehouden met hun specifieke omstandigheden en financiële situatie.

Deze klanten heeft ASR toen ook verzocht terughoudend te zijn met het delen van hun oplossing. Dit zou zijn gebeurd om geen onrealistische verwachtingen te wekken bij anderen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl